Η ύπαρξη του προσθιοπλάγιου συνδέσμου είχε προβλεφθεί το 1879 από τον Γάλλο χειρουργό Segond, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε παρατηρηθεί η ύπαρξη του, κάτι πραγματικά παράδοξο με δεδομένο πόσες επεμβάσεις γίνονται στα γόνατα τα τελευταία χρόνια.
Οι δύο γιατροί (Steven Claes, Johan Bellemans) αναφέρουν ότι η παρατήρηση του είναι δύσκολη διότι βρίσκεται πίσω από τον έξω πλάγιο σύνδεσμο, αλλά κατάφεραν να τον αναγνωρίσουν χάριν σε μια νέα τεχνική μικροσκοπικής ανατομής σε 40 πτώματα. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι η θέση του είναι σε τέτοιο σημείο που είναι αδύνατο να παρατηρηθεί με τις συνηθισμένες εξετάσεις στα γόνατα.
Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται υψίστης σημασίας και ετοιμάζεται εκτεταμένη έρευνα για το ρόλο του προσθιοπλάγιου συνδέσμου στη λειτουργικότητα του γονάτου. Ίσως εκεί να βρίσκονται οι απαντήσεις για έναν από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς των επαγγελματιών αθλητών (ρήξη πρόσθιου χιαστού), ο οποίος απαιτεί χειρουργική επέμβαση και πολλές φορές οι αθλητές αναφέρουν ότι το γόνατο “κουνιέται” κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας μετά την επέμβαση. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι δεν επιδιορθώνεται η ζημιά στον συγκεκριμένο σύνδεσμο.
Τελικά, έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για το ανθρώπινο σώμα…