Δευτέρα , 25 Νοεμβρίου 2024
Breaking News
Home / Thes - NEWS / Κάπνισμα και καρκίνος του στόματος

Κάπνισμα και καρκίνος του στόματος

H βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος και η κατανάλωση αλκοόλ έχουν ανεβάσει στα ύψη τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά εμφάνισης κρουσμάτων καρκίνου του στόματος. Αυτή η μορφή της νόσου είναι μια από δέκα πιο συχνές μορφές καρκίνου και ευθύνεται για 200.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο, ετησίως. Το 95% των κακοηθών όγκων στο στόμα είναι της μορφής του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και ενώ προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 55 ετών, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως τα περιστατικά αυξάνονται και σε μικρότερες ηλικίες.

f8962b38d084bb71422c647212a76f57_L

Καπνός και ιοί οι βασικοί ένοχοι για την εμφάνιση καρκίνου στο στόμα

Σύμφωνα με τον χειρουργό Δρ. Δημήτριο Μωραΐτη, MD, PhD, FRCS, FACS η περιοχή της κεφαλής και του λαιμού είναι μια ανατομική χώρα που περικλείει διάφορα όργανα όπως το στόμα, ο λάρυγγας, ο φάρυγγας, οι σιελογόνοι αδένες, οι παραρίνιοι κόλποι και το δέρμα. Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή αυτή σε οποιοδήποτε από αυτές τις θέσεις.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι κακοήθεις όγκοι της περιοχής οφείλονται στο κάπνισμα και στην κατάχρηση αλκοόλ αλλά και εξαιτίας κάποιων ιών, ενώ οι όγκοι που εμφανίζονται στο δέρμα συνήθως οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία. Πάντως είναι ξεκάθαρο πλέον πως 9 στους 10 ασθενείς που προσβάλλονται από καρκίνο του στόματος ανήκουν στην ομάδα καπνιστών ή/και παράλληλης κατάχρησης αλκοόλ.

Όσο αφορά την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης σε νεότερες ηλικίες (κάτω των 40 ετών) που διαπιστώθηκε σε μελέτες από το 2000 και μετά, αυτή αποδίδεται περισσότερο στην προσβολή από τύπους ιών HPV και συγκεκριμένα στον HPV16 και 18. Οι ιοί αυτοί, που ευθύνονται και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, θεωρείται πως διασπείρονται και μεταδίδονται μέσω της στοματογεννητικής επαφής ως σεξουαλική πρακτική.

Σημεία και συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στον ειδικό περιλαμβάνουν:

Πληγή που δεν επουλώνεται σε διάστημα δυο εβδομάδων.
Διογκώσεις μέσα στο στόμα.
Λευκές ή ερυθρές περιοχές που μπορεί να αιμορραγούν.
Πάχυνση του βλεννογόνου του στόματος.
Δυσκολία στη κατάποση , ομιλία και τη διάνοιξη του στόματος.
Διόγκωση της περιοχής του λαιμού.
Θα πρέπει να γνωρίζεται πως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται συνήθως ως διάβρωση, έλκωση ή ογκίδιο που στα πρώτα στάδια είναι ανώδυνο. Η προκαρκινική του μορφή είναι μία λευκή ή ερυθρή περιοχή που μπορεί να διαγνωστεί από τον οδοντίατρο σας κατά το καθιερωμένο τσεκ-απ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι καπνιστές πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό οδοντικό και στοματολογικό έλεγχο διότι κατηγοριοποιούνται στη βασική ομάδα κινδύνου.

Επίσης όταν εμφανίζουμε βλάβες όπως πληγές που δεν επουλώνονται για μεγάλο διάστημα και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αίτιο που τις προκαλεί, τότε θα πρέπει να ληφθεί βιοψία από τη βλάβη για μικροσκοπική εξέταση.

Σε επίπεδο θεραπείας και ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου καταφεύγουμε βασικά στη χειρουργική αφαίρεση της κακοήθους βλάβης ενώ ακολουθούν ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμός των δύο παραπάνω θεραπειών.

πηγή:health4you.gr

Share Button

 
όλη η συλλογή -30%! Ισχύει έως τις 23/05 08:59 για αγορές πάνω από 49€ και δεν συμπεριλαμβάνει τα ήδη εκπτωτικά προϊόντα.

Coupon code: DS19

About thesnight

Call Now Button