Τώρα έρχεται το Vanderbilt University να προτείνει μια νέα εναλλακτική για την κατασκευή υπερπυκνωτή (αυτή τη φορά από πυρίτιο), ο οποίος θα μπορούσε να ενσωματωθεί στον επεξεργαστή μιας φορητής συσκευής για να προσφέρει εβδομάδες αυτονομίας με μια απλή φόρτιση ή ακόμη και σε φωτοβολταϊκά που θα παράγουν ενέργεια με ή χωρίς ηλιακή ακτινοβολία.
Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η δημιουργία υπερπυκνωτή από πυρίτιο, καθώς μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι το υλικό δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τέτοια εφαρμογή λόγω του τρόπου αντίδρασης του με τους ηλεκτρολύτες. Τελικά, η λύση ήταν απλή. Επικάλυψαν την πορώδη επιφάνεια του πυριτίου με γραφένιο (πάχος μερικά νανόμετρα) με αποτέλεσμα η κίνηση των ιόντων να γίνεται χωρίς απώλειες.
Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση του προβλήματος της μπαταρίας για όλες τις σημερινές φορητές συσκευές. Σκεφτείτε μελλοντικά SoC (system-on-chip) που εκτός από CPU, GPU κ.ά. modules θα περιλαμβάνουν και τη “μπαταρία”, η οποία μάλιστα θα φορτίζει ταχύτατα και θα κρατά πολύ περισσότερο.