Παρασκευή , 22 Νοεμβρίου 2024
Breaking News
Home / Thes - NEWS / Μαθήτρια απο την Χαλκιδική διακρίθηκε διεθνώς απο την UNESCO για video clip υπέρ της Ειρήνης!

Μαθήτρια απο την Χαλκιδική διακρίθηκε διεθνώς απο την UNESCO για video clip υπέρ της Ειρήνης!

a3

Διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 1.300 νέους ηλικίας από 14 έως 25 ετών από όλο τον κόσμο και εξέφρασε την άποψή της για τον «Πολιτισμό της Ειρήνης».

H μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου Έλενα Καρανταγλή μέσα από ένα μικρό video clip και με δημιουργική φαντασία κατάφερε να συγκινήσει και διακριθεί στον διεθνή διαγωνισμό της UNESCO “Pathways to a culture of peace”, στην κατηγορία του Video Clip. Κατάφερε να κάνει υπερήφανη τη Χαλκιδική και την Ελλάδα!

 
Η Έλενα Καρανταγλή συμμετείχε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τον εθελοντισμό των νέων και το διάλογο, στις 3-5 Δεκεμβρίου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου βραβεύτηκε από την ίδια τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα και τον Πρίγκιπα Faisal Bin A;Ebdullah της Σαουδικής Αραβίας.

Οι κατηγορίες ήταν στο δοκίμιο , στη φωτογραφία , στο βίντεο και στις γραφικές τέχνες. Η Έλενα ετοίμασε ένα πρωτότυπο, με stop-motion τεχνική, video και του έδωσε τον τίτλο «Οι Σπόροι της Ειρήνης “.

a4

” Για τον διαγωνισμό ενημερώθηκα από αντίστοιχη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας από email που έφτασε στο σχολείο μου, το Γενικό Λύκειο Πολυγύρου, και στη συνέχεια από τo επίσημο site της Unesco. Ήταν για μένα μια πρόκληση” λέει στο halkidikinews.gr η Έλενα Καρανταγλή.

Τα έργα αξιολογήθηκαν από μία επιτροπή με βάση την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα τους, με την οποία οι νέοι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται και εξέφρασαν το όραμά τους για την ειρήνη και τη μη βία. Στο τέλος των συζητήσεων τα έργα που επελέγησαν, αποτυπώνουν την ικανότητα των δημιουργών να αναδείξουν τις βασικές αξίες του πολιτισμού της ειρήνης και της μη βίας , συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της διαφορετικότητας , του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου , της δικαιοσύνης και της ισότητας .

Η Έλενα Καρανταγλή επέστρεψε στην Ελλάδα γεμάτη εμπειρίες και ενθουσιασμό. Όπως η ίδια δήλωσε στο halkidikinews.gr σκέφτεται να ασχοληθεί με τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών σχέσεων και διπλωματίας. Εξάλλου, μας αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού στην Τζέντα είχε μια σημαντική πρόταση για υποτροφία από τον Ο.Η.Ε!

a5

H εκπαιδευτική κοινότητα του ΓΕΛ Πολυγύρου εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια, όπως και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, Θεόδουλος Ταπανίδης.
Ο κ. Ταπανίδης στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε ολόθερμα την μαθήτρια Έλενα Καρανταγλη, για την προβολή της χώρας μας και για την επιβεβαίωση των ικανοτήτων που διαθέτουμε ως λαός, και τη συγχαίρουμε για τον κοινωνικό προβληματισμό και την ευαισθησία που δείχνει σε θέματα, όπως η ειρήνη, ο εθελοντισμός και ο διάλογος. Ευχόμαστε να συνεχίσει με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλούς μαθητές. Όσο περισσότεροι νοιαζόμαστε για τα μείζονα θέματα της συνεργασία, της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης τόσο περισσότερο ελπίζουμε ότι το μέλλον θα δικαιώσει τις προσπάθειές μας».
Ο κ. Ταπανίδης καταλήγει με τα συγχαρητήριά του στο σύνολο των καθηγητών του ΓΕΛ Πολυγύρου, που με ειλικρινές ενδιαφέρον πάντοτε φροντίζουν για την πρόοδο των μαθητών τους σε κάθε τομέα.

a1

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα και ο Πρίγκιπας Faisal Bin Abdullah της Σαουδικής Αραβίας παρακολουθούν το video της Έλενας
Η Έλενα Καρανταγλή μιλά στο halkidikinews.gr για την ιδέα της ταινίας της:
“Η συμμετοχή μου στον διαγωνισμό της Unesco πρόκειται μία ταινία μικρού μήκους φτιαγμένη με την τεχνική stop-motion/κινούμενο σχέδιο, αποτέλεσμα ατομικής διεργασίας.
Στο ένα λεπτό της ταινίας μου (η διάρκεια του ενός λεπτού ήταν ένας από τους όρους του διαγωνισμού), βλέπουμε τους σπόρους της ειρήνης να «φυτεύονται» στην ανθρώπινη κοινωνία και αφού ποτιστούν με τις αξίες του ανθρωπισμού, του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης να μετεξελίσσονται σε ένα μεγάλο, δυνατό δέντρο στα κλαδιά του οποίου τα «προϊόντα» ενός πολιτισμού ειρήνης ξεφυτρώνουν. Αυτά τα προϊόντα είναι η ανοχή, η ενσυναίσθηση, η δικαιοσύνη, η αμοιβαία κατανόηση, ο διάλογος, η αγάπη, ο σεβασμός, η ενότητα, η ελευθερία, οι τέχνες, η εκπαίδευση για την ειρήνη…και πολλά ακόμη.

a8

Με αυτή την μεταφορά, η καθημερινή «απτή» ειρήνη μετατρέπεται σε έναν «σπόρο» που πρέπει να φυτευτεί με φροντίδα και ευαισθησία σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία. Στη συνέχεια, πρέπει να ποτιστεί με κάποιες καθολικές και διαχρονικές αξίες έτσι ώστε να μετεξελιχθεί σ’ ένα ισχυρό δέντρο, τα κλαδιά του οποίου θα είναι ικανά να υποστηρίξουν τα «προϊόντα» ενός πολιτισμού ειρήνης.
Αποφάσισα να παρομοιάσω τον Πολιτισμό της Ειρήνης με ένας δέντρο γιατί και τα δύο ορίζονται από τις συνεχώς εξελισσόμενες και δυναμικές διεργασίες. Επίσης οι ρίζες της Ειρήνης όσο και ενός μεγάλου δέντρου βρίσκονται βαθιά στο έδαφος, είναι ριζωμένες βαθιά, ενώ τα φύλλα που κοιτάνε προς τον ουρανό, αντιπροσωπεύουν τις αξίες και τα ιδανικά «του ήλιου». Το δέντρο αποτελεί σύμβολο της ζωής, της ζωής που με ευαισθησία προφυλάσσει η ειρήνη.

a7

Τα «προϊόντα» ενός πολιτισμού ειρήνης όσο και οι προϋποθέσεις, είναι πράγματα αλληλένδετα, εφόσον αναπάσα στιγμή μπορούν να μπουν το ένα στη θέση του άλλου με το αποτέλεσμα να παραμένει το ίδιο. Είναι μία από τις σκέψεις που θέλει να αφήσει πίσω της η ταινία.”

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Απο τον Θοδωρή Δούκα και το halkidikinews.gr

Share Button

 
όλη η συλλογή -30%! Ισχύει έως τις 23/05 08:59 για αγορές πάνω από 49€ και δεν συμπεριλαμβάνει τα ήδη εκπτωτικά προϊόντα.

Coupon code: DS19

About thesnight

Call Now Button