Πόλη γεμάτη ενέργεια αλλιώτικη,πάθος και ζωντάνια.
Ιδρύθηκε το 315πχ απο τον τότε βασιλιά της μακεδονίας κάσσανδρο,ο οποίος και της έδωσε το όνομα της γυναίκας του και ετεροθαλή αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου -Θεσσαλονίκη- . Στα χρόνια της ρωμαικής αυτοκρατορίας κατασκευάστηκε η Εγνατία οδός που ένωσε την πόλη με την Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη. Η *Via Egnatia* αποτελούσε βασικό στρατιωτικό και εμπορικό δίαυλο, έτσι η Θεσσαλονίκη άρχισε να αναπτύσετε με γρήγορους ρυθμούς παίρνωντας απο τους ρωμαίους τον τίτλο CIVITAS LIBERA (ελεύθερη πόλη).
Το 1430 η πόλη καταστράφηκε απο τους τούρκους όπου άρχισε η τουρκοκρατία και η εξάπλωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα ελληνικά εδάφη. Κάπου μεταξύ 1450-1470 λοιπόν στα πλαίσια οχυρωμάτικων έργων που έκαναν οι τούρκοι στην πόλη,κατασκευάστηκε το επταπύργιο και ο λευκός πύργος που έχει ύψος 30 μέτρα. *Λένε πως κάπου στα 1890 ο πύργος ασβεστώθηκε απο έναν βαρυποινίτη,με αντάλαγμα την ελευθερία του,και έτσι έμεινε με την ονομασία ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ*.
Το 1865 η πόλη είχε 50.000 κατοίκους και 42 χρόνια μετά, το 1912 απελευθερώθηκε απο τους τόυρκους. Το 1916 ιδρύθηκε το πανεπιστίμιο Θεσσαλονίκης και άρχισε να οργανώνετε η Διεθνής Έκθεση. Την μεγαλύτερη ακμή της η πόλη την γνώρισε στα βυζαντινά χρόνια 330-1430. Ήταν μεγάλο κέντρο εμπορίου με κόσμο και απο τις γύρω χώρες. Την ίδια ζωντάνια βέβαια είχε και στην κοινωνική της ζωή,πλατείες θέατρα αγορές. Με μεγαλύτερη απο όλες αυτήν του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου,που είχε την λαμπρότητα των παναθήναιων της αρχαίας αθήνας. Η θεσσαλονίκη τα χρόνια εκείνα είχε μεγάλη σημασία και αξία για την βυζαντινή αυτοκρατορία. Συμβασιλεύουσα την έλεγαν,και δεύτερη πόλη της αυτοκρατορίας,μετά την Κωνσταντινούπολη. Και είχε και την ανάλογη πνευματική κίνηση φυσικά ρητόρων φιλοσόφων και λογίων. Στην ανάπτυξη βίου φιλόθρησκου και φιλότεχνου της εποχής συνέβαλε πολύ και η γειτονία της με τόπο ιερότατο το Άγιο Όρος.
Είναι πολλοί εκεί έξω που μιλούν συνεχώς για τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της Θεσσαλονίκης,φυσικά και δεν θα διαφωνήσω με τίποτα απο όλα αυτά. Ξέρω όμως και πάρα πολλούς που έχουν ΠΆΘΟΣ και ΑΓΆΠΗ μεγάλη για αυτήν την πόλη.
Δείτε λοιπόν την μεταμόρφωση της νύμφης του θερμαικού ανά τους αιώνες,σε ενα μαγικό φώτο βίντεο που έφτιαξε η ομάδα *Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης*.
Επιμέλεια : Λαζαρίδης Δημήτρης